Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Τζον φον Νόιμαν: Ο κορυφαίος Ούγγρος μαθηματικός που στα έξι του μιλούσε άπταιστα Ελληνικά



Έχει μείνει στην ιστορία ως ο πραγματικά τελευταίος μαθηματικός ολκής, αλλά και ως αυτός που ευθύνεται για τη σύλληψη και υλοποίηση της υδρογονοβόμβας, όπως επίσης του ENIAC, ενός από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (1946).
Γεννημένος το 1903 (απεβίωσε το 1957), διέπρεψε σε πολλά πεδία, όπως εκείνα της κβαντομηχανικής, της θεωρίας της πληροφορίας, της θεωρίας των παιγνίων
και της υπολογιστικής επιστήμης. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι διέθετε τρομακτική μνήμη που του επέτρεπε να απομνημονεύει ολόκληρες σελίδες τηλεφωνικών καταλόγων, τα στοιχεία των οποίων μπορούσε κατόπιν να αναπαραγάγει με τυχαία σειρά.
Ως παιδί,  άφηνε τους ενήλικες με ανοικτό το στόμα, όταν σε ηλικία μόλις έξι ετών όχι μόνο είχε την ικανότητα να διαιρεί με ταχύτητα στο μυαλό του οκταψήφια νούμερα, αλλά και να ανταλλάσσει αστεία με τον πατέρα του στα αρχαία και νέα ελληνικά, κάνοντας χρήση πολύπλοκων γραμματικο-συντακτικών δομών.
Εκτός της μητρικής του γλώσσας και της ελληνικής, μιλούσε ακόμη άπταιστα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και άλλες δέκα γλώσσες.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έλαβε το διδακτορικό του στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης σε ηλικία 23 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου