Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η εξίσωση της ευτυχίας


Ερευνητές του πανεπιστημίου UCL του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζονται πως εξήγαγαν τη μαθηματική εξίσωση της ευτυχίας, ή τουλάχιστον της ευτυχίας των 18.000 ανθρώπων από όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδραστική τους μελέτη.
H έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, πραγματεύεται τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της ευτυχίας και της ανταμοιβής, όπως επίσης και τις νευρολογικές διαδικασίες που οδηγούν σε συναισθήματα όπως αυτό της ευτυχίας.



Η εξίσωση της ευτυχίας.

Το νέο στοιχείο που εισήγαγαν στη μελέτη οι ερευνητές είναι η λεπτομερής καταγραφή της κάθε στιγμής κατά την οποία οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις όπως επίσης και τον αντίκτυπο των αποφάσεων αυτών. Τη διαδικασία αυτή περιγράφει η νέα μαθηματική εξίσωση, η οποία υπολογίζει πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι βάσει των πιο πρόσφατων γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή τους.
Έχοντας μετρήσει το επίπεδο της ευτυχίας, οι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση των μετέπειτα αποφάσεων που λαμβάνει κανείς, έχοντας ως κριτήριο πιθανές απολαβές που μπορεί κάποιος να έχει.
Το ενδιαφέρον εύρημα είναι πως όταν ο σκοπός είναι η συσσώρευση πλούτου το επίπεδο της ευτυχίας παραμένει χαμηλό, ενώ αντίθετα άλλου είδους μη χρηματικές ανταμοιβές και επιβραβεύσεις σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.
Για τη μελέτη κλήθηκαν αρχικά 26 άτομα, στα οποία υποβλήθηκε επανειλημμένα το ερώτημα “πόσο ευτυχισμένοι είστε τώρα;”, έπειτα από μία σειρά επιλογών τους που οδηγούσαν σε κέρδος ή απώλεια χρημάτων.
Ταυτόχρονα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να παρατηρηθεί η λειτουργία του εγκεφάλου τους κατά τη λήψη αποφάσεων.



Μέρος της εφαρμογής «To πείραμα του Μεγάλου Μυαλού», για smartphones .
Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες παρήγαγαν το υπολογιστικό τους μοντέλο, κομμάτι του οποίου ήταν και η διαφημιζόμενη “εξίσωση της ευτυχίας”. Στη συνέχεια  δημιουργήθηκε μία εφαρμογή κινητού η οποία καλούσε τους συμμετέχοντες να παίξουν ένα παιχνίδι με σκοπό να εξακριβωθεί τι είναι αυτό που τους κάνει χαρούμενους.
Η εφαρμογή που ονομάστηκε το “πείραμα του Μεγάλου Μυαλού” στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς συνολικά 18.420 χρήστες συμμετείχαν  στο παιχνίδι.
Με βάση τα αποτελέσματα από το πείραμα αυτό, επαληθεύτηκε με πολύ μεγάλη ακρίβεια η εγκυρότητα της εξίσωσης της ευτυχίας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ποσοτικοποίηση μεγεθών όπως η ευτυχία μπορεί να έχει ιατρικές εφαρμογές βοηθώντας στην κατανόηση ψυχολογικών διαταραχών αλλά και να βοηθήσει γενικότερα στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου