Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Θερινό Ηλιοστάσιο





Υπάρχουν κάποια πράγματα σ’ αυτό το σύμπαν τα οποία δεν αλλάζουν. Σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου το πρωί -συγκεκριμένα στις 07:24 ώρα Ελλάδος- θα ξαναζήσουμε πάλι το θερινό ηλιοστάσιο που θα εγκαινιάσει τυπικά και την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.
Η Άνοιξη θα είναι εδώ όταν θα ξυπνήσουμε, αλλά θα έχει φύγει  για άλλη μια φορά  , αθόρυβα και χωρίς να την πάρουμε είδηση. Κι’ όμως, ακόμα και η απλή αυτή συγκυρία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εντάσσεται μέσα σ’ αυτό που το λέμε «αρμονία του σύμπαντος κόσμου». -
Την ίδια στιγμή λοιπόν με το δικό μας Θερινό Ηλιοστάσιο, (με μαθηματική ακρίβεια), την ίδια ακριβώς στιγμή, το νότιο ημισφαίριο θα ζει το χειμερινό ηλιοστάσιο για  να υποδεχτεί τον δικό του Χειμώνα. Εδώ, σ’ εμάς θα είναι η πιο μεγάλη μέρα της χρονιάς,  καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Από την αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία –στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο Σεφέρης έγραφε –με τίτλο «Θερινό Ηλιοστάσιο»: «Ὁ μεγαλύτερος ἥλιος ἀπὸ τὴ μιὰ μεριὰ/κι ἀπὸ τὴν ἄλλη τὸ νέο φεγγάρι/ἀπόμακρα στὴ μνήμη σὰν ἐκεῖνα τὰ στήθη.
Ἀνάμεσό τους χάσμα τῆς ἀστερωμένης νύχτας κατακλυσμὸς τῆς ζωῆς./Τ᾿ ἄλογα στ᾿ ἁλώνια/καλπάζουν καὶ ἱδρώνουν/πάνω σὲ σκόρπια κορμιά./Ὅλα πηγαίνουν ἐκεῖ/καὶ τούτη ἡ γυναῖκα/ποὺ τὴν εἶδες ὄμορφη, μιὰ στιγμὴ λυγίζει δὲν ἀντέχει πιὰ γονάτισε./Ὅλα τ᾿ ἀλέθουν οἱ μυλόπετρες/καὶ γίνουνται ἄστρα./Παραμονὴ τῆς μακρύτερης μέρας.»

 Να πούμε «και του χρόνου» με το χέρι στην καρδιά και να ευχηθούμε ο ένας στον άλλον
«Καλό Καλοκαίρι 2017»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου