Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η αξία της γνώσης!!

Ένας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κλήθηκε να επισκευάσει ένα πολύπλοκο κομπιούτερ. Ένα κομπιούτερ που άξιζε πάνω από 12.000.000 €. Ο τεχνικός, κάθισε μπροστά στην οθόνη, πάτησε μερικά πλήκτρα, μουρμούρισε κάτι στον εαυτό του και έσβησε τον Η/Υ. Μετά έβγαλε από την τσέπη του ένα μικρό κατσαβίδι και γύρισε κατά μιάμιση στροφή μια μικροσκοπική βίδα. Ύστερα άνοιξε τον Η/Υ και διαπίστωσε ότι λειτουργούσε τέλεια.

Ο πρόεδρος της εταιρίας απόλυτα ικανοποιημένος από τον τεχνικό δέχεται να τον πληρώσει και τον ρωτά:

- "Πόσα σας οφείλω για τις υπηρεσίες σας;"
- "Είναι 1000 €" απάντησε ο τεχνικός.
- "1000 ευρώ!! 1000 € για λίγα λεπτά δουλειάς, 1000 € για να γυρίσετε μια βίδα; Καταλαβαίνω πως ο Η/Υ αξίζει 12.000.000 €, όμως 1000 € για μια ολιγόλεπτη εργασία μου φαίνονται πάρα πολλά. Θα τα πληρώσω μόνο όταν μου στείλετε αναλυτικό λογαριασμό που να δικαιολογεί τόσα χρήματα."
 

Ο τεχνικός συμφώνησε και έφυγε.

Το επόμενο πρωί, ο πρόεδρος λαμβάνει το τιμολόγιο, το διαβάζει προσεχτικά, κουνάει το κεφάλι του και το εξοφλεί αμέσως, χωρίς διαμαρτυρίες.
Το τιμολόγιο έγραφε:
Παροχές υπηρεσιών:
  • Στρίψιμο βίδας: 1 €
  • Γνώση του ποια βίδα ήθελε στρίψιμο: 999 €
Το παραπάνω είναι διασκευή από πραγματικό γεγονός με τον Steinmetz (1865 - 1923). Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη χρήση μιγαδικών αριθμών στην επίλυση προβλημάτων με εναλλασσόμενο ρεύμα. Προσελήφθη στην εποχή του να διορθώσει κάποιο μεγάλο και πολύπλοκο σύστημα...έκανε μια γρήγορη μελέτη των σχεδίων, ανέβηκε μια σκάλα και σημείωσε ένα "Χ" πάνω σε μια μεταλλική πλάκα, και είπε: "...εκεί, κοίτα εκεί...". Όταν έστειλε το λογαριασμό 1000 $ και του ζητήθηκε η αναλυτική κατάσταση, η απάντηση ήταν: 
1 $ για σημάδεμα της μεταλλικής πλάκας και 999 $ επειδή ήξερε που να σημαδέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου