Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γνωρίζουν Μαθηματικά τα... φυτά;


Μια περίεργη όσο και εντυπωσιακή έκθεση φυτών παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Βοτανικό Κήπο του Κολεγίου Smith στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Δεν είναι μια κοινή έκθεση φυτών, αλλά μια εντυπωσιακή επίδειξη των νόμων της Φύσης και πώς αυτοί παρουσιάζονται μέσα απ’ την ανάπτυξη των φυτών. Οι διοργανωτές της έκθεσης, όλοι τους εξέχοντες επιστήμονες, θέλουν να δείξουν στο κοινό, ότι τα φυτά αναπτύσσονται με βάση … απλούς μαθηματικούς κανόνες και αναλογίες.
Δεν είναι όμορφο να βλέπεις ένα φυτό να μεγαλώνει; Φαίνεται όμως ότι αυτή η ομορφιά υπακούει σε μαθηματικούς νόμους. Μ’ άλλα λόγια το πώς απλώνει τους βλαστούς και τα φύλλα του ένα φυτό, δεν αποτελεί μια τυχαία διαδικασία.

Μπορεί όμως να ανακαλύψει αυτά τα μοντέλα ανάπτυξης ο άνθρωπος; Ναι, τολμούν να απαντήσουν οι διοργανωτές της έκθεσης. Άλλοτε ακολουθώντας απλές μαθηματικές αναλογίες και άλλες φορές νόμους που μπορούν μόνο να προσεγγίσουν τα δυναμικά μαθηματικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ερμηνεία χαοτικών συστημάτων από τη σύγχρονη θεωρία του Χάους, οι μαθηματικοί κατάφεραν να προσεγγίσουν αυτές τις φυσικές διαδικασίες.
Για παράδειγμα, οι έλικες ανάπτυξης των φυτών ακολουθούν συχνά τη γνωστή (στους σχετικούς με τα μαθηματικά) ακολουθία Fibonacci (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 …) – κατά την οποία κάθε αριθμός προκύπτει απ’ το άθροισμα των δύο προηγούμενων. Έτσι παρουσιάζεται ένα φυτό που έχει 8 έλικες προς την κατεύθυνση της φοράς του ρολογιού και 13 προς την αντίστροφη. Άλλά το 8 και το 13 είναι δύο διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci. Μάλιστα η ακολουθία Fibonacci αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης πολλών φυτικών ειδών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα αμερικανών και γάλλων επιστημόνων.
Τελικά, μάλλον τα φυτά ξέρουν καλά μαθηματικά και όπως φαίνεται η Φύση ολόκληρη υπακούει σε μαθηματικές αρμονίες. … «Ο Θεός Γεωμετρεί» για άλλη μια φορά μπροστά στα έκπληκτα μάτια του ανθρώπου, που το πολύ που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλύψει αυτές τις κρυμμένες αρμονίες του Σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου