Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΑΒΩΝ

 Στην αρχή εμφανίσθηκε η ανάγκη των Αράβων για τη μελέτη της αστρονομίας, για να γνωρίζουν τις ώρες των καθημερινών προσευχών, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και την εποχή του χρόνου. Έπρεπε επίσης να μελετήσουν την αστρονομία, για να γνωρίζουν πότε εμφανίζεται η νέα σελήνη του έκαστοτε μήνα, για να ξέρουν πότε αρχίζει η ετήσια νηστεία. Πράγμα που τους οδήγησε να εφεύρουν και να επινοούν νέους υπολογισμούς που δεν γνώρισαν οι προηγούμενοι πολιτισμοί στην Ελλάδα, Ινδία και Περσία.

 Οι Άραβες επιστήμονες θεωρούσαν την αστρονομία μια απ΄τις μαθηματικές επιστήμες, που βασίζεται στις παρατηρήσεις, τους υπολογισμούς και σε υποθέσεις που οδηγούν στην εξήγηση των κινήσεων και των φαινομένων. Είχαν εφεύρει πολλά αστεροσκοπεία, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα μέσα εκείνης της εποχής.

Παρατήρησαν τα διάφορα αστρονομικά φαινόμενα και τα κατέγραψαν με μεγάλη ακρίβεια. Εκτός από τις εκλείψεις του ηλίου και της σελήνης, είχαν υπολογίζει τις ισημερίες, μετρήσανε την περιφέρεια της γης, υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια τις αποστάσεις των πλανητών και τις κινήσεις τους.

 Ο Ίμπν Τζάμπερ Αλ Μπαττάνι διόρθωσε καθορισμένες θέσεις ορισμένων αστέρων και μερικές από τις θεωρίες του Πτολεμαίου. Είχε προσδιορίσει τα σημεία του ορίζοντα με επτά διάφορους τρόπους, επεξήγησε το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης, της έκλειψης και επινόησε εξίσωση για τη μέτρηση της περιφέρειας της γης.  

 Ο Αμπού Αλ Ραϊχάν Αλ Μπεϊρούνι, κατόρθωσε να περιγράψει την κίνηση της ουράνιας σφαίρας γύρω από τον ήλιο (ηλιακό σύστημα). Έγραψε για το γεωγραφικό πλάτος διαφόρων χωρών και γνωστών πόλεων, για το χάρτη της γης και το απόγειο το νότου.

Οι Άραβες επίσης γνώριζαν οτι η γη περιστρέφεται.
Τα έργα και οι πραγματείες των μουσουλμάνων στην αστρονομία:
Μοχάμαντ Αλ Μπαττάνι: Η γνώση των ανατολών των ζωδίων, Η εφημερίς και Η επεξήγηση των τεσσάρων επιχειρημάτων του Πτολεμαίου
Αλί Ιμπν Ιούνος: Χακίμι εφημέρις
Μοχάμαντ Αλ Μπερούνι: Ο κανών της αστρονομίας και των αστέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου