Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΛ-ΧΟΥΑΡΙΖΜΙ

Ο Αλ-Χουαρίζμι είναι ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και δικαίως θεωρείται ως ο πατέρας της Άλγεβρας.
Ο Αλ-Χουαρίζμι συνέγραψε την Αλγεβρά του(μαθηματικό έργο) για να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις για υπολογισμούς σχετικούς με καθαρώς πρακτικά θέματα της ζωής, όπως είναι τα κληρονομικά και τα εμπορικά, οι καταμετρήσεις γαιών και το σκάψιμο ορυγμάτων και γενικώς γεωμετρικοί υπολογισμοί σχετικοί με αυτά. Για αυτό μόνον στο πρώτο μέρος της Άλγεβρας του πραγματεύεται πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εξισώσεις, πάντοτε εκφράζοντάς τες ρητορικά και όχι με σύμβολα. Για τον άγνωστο χρησιμοποιεί τη λέξη (πράγμα), για τη δεύτερη δύναμή του τη λέξη (πλούτος), για την πρώτη δύναμη σε σχέση προς τη δεύτερη χρησιμοποιεί τη λέξη (ρίζα) και για τη μονάδα τη λέξη η οποία αντιστοιχεί σε μια νομισματική μονάδα.

Η μορφές των πρωτοβαθμίων και των δευτεροβαθμίων εξισώσεων, τις οποίες πραγματεύεται, σε σύγχρονο συμβολισμό έχουν ως εξής: αχ2=βχ, αχ2=β, αχ2+βχ=γ, αχ2+γ=βχ, αχ2=βχ+γ, όπου τα α, β, γ, είναι φυσικοί αριθμοί, εφόσον αυτός δεν γνώριζε την ύπαρξη αρνητικών αριθμών και του μηδενός.
Ο Αλ-Χουαρίζμι  αναφέρει τις δύο μεθόδους αναγωγής των δεδομένων κάθε προβλήματος σε αυτές τις μορφές:       
Αποκατάσταση(al-jabr): με την οποία απαλείφει τις αρνητικές ποσότητες.
Εξισορρόπηση(al-muqabala): με την οποία κάνει αναγωγή των ομοίων όρων σε αμφότερα τα μέλη της εξισώσεως.

Ο Αλ-Χουαρίζμι έγραψε και ένα έργο για τη χρήση των ινδικών (των σήμερα καλουμένων αρβικών) αριθμητικών συμβόλων και του δεκαδικού συστήματος θέσεως στην αρίθμηση.

Εξηγεί τον τρόπο διεξαγωγής των τεσσάρων αριθμητικών πράξεων, πραγματεύεται δεκαδικά και εξηκονταδικά κλάσματα (τα τελευταία χρησιμοποιούνται στην αστρονομία), και την εξαγωγή τετραγωνικής ρίζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου