Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΥΠΑΤΙΑ

Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370  μ. χ και πέθανε στην ίδια πόλη το 415.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των μαθηματικών. Η Υπατία ήταν κόρη του μαθηματικού και φιλοσόφου Θέωνα της Αλεξάνδρειας και είναι αρκετά σίγουρο ότι μελέτησε τα μαθηματικά κάτω από τη καθοδήγηση και την εκπαίδευση του πατέρα της. Είναι μάλλον αξιοπρόσεκτο ότι η Υπατία έγινε επικεφαλής της σχολής των Πλατωνιστών στην Αλεξάνδρεια περίπου το 400 μ.χ. Εκεί δίδαξε μαθηματικά και φιλοσοφία. 

Επίσης θεωρείται ότι βοήθησε τον πατέρα της στην παραγωγή μιας νέας έκδοσης τωνστοιχείων του Ευκλείδη που έχει γίνει η βάση για όλες τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Ευκλείδη.

Έκανε μόνο προσθήκες στο περιεχόμενο των "στοιχείων" και προσπάθησε να αφαιρέσει τις δυσκολίες που γίνονται αντιληπτές από τους αρχάριους στη μελέτη του βιβλίου. Η Υπατία έγραψε τα σχόλια στα Αριθμητικά του Διόφαντου, στιςΚωνικές του Απολλώνιου και στις αστρονομικές εργασίες του Πτολεμαίου.

Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος στηρίζεται στους αριθμούς ένας από τους οποίους διαθέτει και συγκεκριμένο όνομα και τον ξεχωρίζουμε ιδιαιτέρως ανάμεσα από το σύνολο όλων αυτών των αξιοσημείωτων  αριθμών. Αριθμός ταπεινός, που στο πέρασμα του χρόνου, και κατά περίεργο τρόπο, άσκησε πολύ μεγαλύτερη γοητεία σε λαμπρά πνεύματα από ότι οι άλλοι. Ανα τους αιώνες έχει γνωρίσει διάφορες ονομασίες: χρυσός αριθμός, ιδανική αναλογία, θείος αριθμός, θεία αναλογία και ούτω καθεξής.

Ο Χρυσός Κανόνας, που αναπαριστάται με το ελληνικό γράμμα [φ], προς τιμή του γλύπτη Φειδία, είναι ένας αριθμός (ή ένας από τους αριθμούς) ο οποίος φαίνεται ότι πηγάζει από και σχετίζεται με τη βασική δομή του κόσμου μας. Ο χρυσός κανόνας εμφανίζεται πολύ συχνά σε καταστάσεις, αντικείμενα και διαδικασίες των οποίων η λειτουργία εξελίσσεται σε βήματα, αλλά όχι πάντα και απαραίτητα. Ο εν λόγω αριθμός έχει να κάνει και με την αρμονία, γι' αυτό και συχνά συναντάται στην τέχνη ή στη γεωμετρία. Την χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου