Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι μαθηματικοί πάπυροι των Αιγυπτίων !!!

Οι περισσότερες γνώσεις που έχουμε για τα μαθηματικά των Αιγυπτίων προέρχονται από παπύρους. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
α) ο Πάπυρος Ριντ (Rhind), γνωστός και ως «πάπυρος του Αχμές»: μια συλλογή 84 προβλημάτων που αντιγράφτηκε περίπου το 1650 π.Χ. από ένα πρωτότυπο του 1850 π.Χ. και τώρα φυλάσσεται ως έκθεμα στο Βρετανικό Μουσείο Λονδίνου. Είναι το αρχαιότερο ευρύτερα γνωστό μαθηματικό κείμενο.
β) ο Πάπυρος της Μόσχας: μια συλλογή 25 προβλημάτων (εκ των οποίων πολλά είναι γεωμετρικά) που γράφτηκε γύρω στο 1850 π.Χ. και τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Μόσχας. Εδώ περιέχεται ως ξεχωριστό επίτευγμα των αιγυπτιακών Μαθηματικών ο ακριβής υπολογισμός του όγκου της κόλουρης πυραμίδας με τετραγωνική βάση.
γ) οι Πάπυροι του Καχούν (Kahun) και του Βερολίνου, που είναι κι αυτοί του 1850 π.Χ. περίπου και περιέχουν μαθηματικές πράξεις και προβλήματα, καθώς και άλλοι πάπυροι, όπως του Ράισνερ (Reisner), ο οποίος είναι του 1800 π.Χ. περίπου και αποτελείται από 4 τμήματα με υπολογισμούς όγκου ναών.
δ) ο Μαθηματικός Δερμάτινος Κύλινδρος, που γράφτηκε γύρω στο 1650 π.Χ., περιέχει 26 αθροίσματα μοναδιαίων κλασμάτων, και ανακαλύφθηκε μαζί με τον πάπυρο του Ριντ - το ξετύλιγμά του υπήρξε επίτευγμα της σύγχρονης χημείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου