Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αριθμητικά σύμβολα και αριθμητικό σύστημα των Σουμέριων !!!


Οι Σουμέριοι είχαν αναπτύξει ένα πολύπλοκο σύστημα  μετρολογίας. Περίπου  το 2500 π.Χ. χρονολογούνται  οι πίνακες πολλαπλασιασμού σε πήλινες πινακίδες  που κατασκεύασαν οι Σουμέριοι , καθώς επίσης και  οι Γεωμετρικές ασκήσεις, τα προβλήματα  διαιρέσεων και οι αστρολογικές αναφορές.

 Για την μέτρηση αρχικά χρησιμοποίησαν ειδικά διαμορφωμένα βοτσαλάκια (ένας
μικρός κώνος= 1, μια μικρή σφαίρα= 10, ένας μεγάλος κώνος= 50 κ.ο.κ.), τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για να δηλώνουν πράξεις μέτρησης.  

Οι Σουμέριοι χρησιμοποίησαν το εξηνταδικό  θεσιακό σύστημα σε συνδυασμό με στοιχεία του δεκαδικού. Στο σύστημα αυτό απαιτούνται 60 απλές μονάδες για να δημιουργήσουν μια μονάδα ανώτερης τάξης. Τα αριθμητικά σύμβολα που χρησιμοποιούσαν

παριστανόταν με σφήνες. Η απλή σφήνα συμβόλιζε την μονάδα, η διπλή την δεκάδα, η τριπλή την εκατοντάδα κ.ο.κ
 Σφηνοειδής αριθμοί γράφτηκαν σε ανώτερη τάξη, την  εξηντάδα. Με 60 εξηντάδες (δηλαδή 3.600 απλές μονάδες) φτιάχνουμε μια μονάδα επίσης ανώτερης τάξης , μια τρισχιλιοεξακοσάδα κ.ο.κ. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους Σουμέριους το 2.500 π.Χ. Λόγω του 60αδικου αριθμητικού συστήματος των Σουμερίων χωρίζουμε σήμερα το λεπτό σε 60 δευτερόλεπτα, την ώρα σε 60 λεπτά, τον κύκλο σε 360 μοίρες κτλ .Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των δύο μόνο σημείων: μία κάθετη σφήνα για το '1 'και μια σφήνα γωνιά για τους '10'. Handwriting varied as much in Old Babylonian times as it does now but the basic system of numbers is illustrated below. Χειρόγραφο ποικίλες όσο στην Παλιά φορές Βαβυλωνιακή όπως κάνει σήμερα, αλλά το βασικό σύστημα των αριθμών που απεικονίζεται παρακάτω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου