Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πραγματικά Προβλήματα!!

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους, ιδιαίτερα τους μαθητές, να ρωτούν σε τι μας χρησιμεύουν τα Μαθηματικά. Αυτό το ερώτημα είναι εύλογο αφού ο τρόπος που μαθαίνουμε Μαθηματικά στο σχολείο δεν μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε τη σύνδεσή τους με την πραγματική ζωή άρα τη χρησιμότητά τους. Τα πραγματικά προβλήματα, δηλαδή τα προβλήματα που περιγράφουν μια πραγματική κατάσταση, μια κατάσταση του πραγματικού κόσμου είναι αυτά που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα Μαθηματικά μας επιτρέπουν να "μαθηματικοποιήσουμε" το φυσικό μας περιβάλλον και τις καταστάσεις του. Αυτή η διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο και τα φαινόμενα του, να τα ταξινομούμε και πολλές φορές να τα προβλέπουμε!

Το ότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών πριν κλείσουν οι κάλπες οφείλεται στην ανάπτυξη του κλάδου των Μαθηματικών που ονομάζεται Στατιστική.



Ένα μετεωρολογικό δελτίο, η πρόβλεψη δηλαδή του καιρού, μπορεί να θεωρηθεί σαν λύση ενός πολύπλοκου πραγματικού προβλήματος.



Τέλος τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά έργα και ιδιαίτερα η πειστικότητα της προοπτικής του χώρου σε έναν κλασσικό πίνακα, για παράδειγμα του Ραφαέλο, προέρχονται από την εφαρμογή γνωστών προτάσεων της Γεωμετρίας όπως για παράδειγμα το θεώρημα του Θαλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου