Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

10 παγκόσμια γεωλογικά θαύματα !!!


Το μεγαλείο της φύσης σε όλη του την έκταση, μέσα από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

1. Salar de Uyuni, Βολιβία

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το Salar de Uyuni βρίσκεται στις Άνδεις της Βολιβίας και αποτελούσε τη μεγαλύτερη λίμνη από αλάτι στον κόσμο. Η λίμνη έχει ξεραθεί εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα συμπαγές ίζημα από αλάτι που περιλαμβάνει το 50- 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο λόγος που το μέρος αυτό είναι τόσο διάσημο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, το νερό της λίμνης δημιουργεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη πάνω στη γη. Μπορεί δηλαδή κάποιος να δει τον ουρανό και τα σύννεφα κάτω από τα πόδια του και να νοιώσει σαν να περπατά πάνω σε αυτά. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα απομονωμένο μέρος, προσελκύει πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο.


2. Το φαράγγι της Αντιλόπης, Ηνωμένες Πολιτείες
Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το φαράγγι της Αντιλόπης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στις ΗΠΑ. Βρίσκεται τοποθετημένο στη γη των ινδιάνων Ναβάχο στην Aριζόνα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δυο ξεχωριστά φαράγγια της Αντιλόπης. Το ανώτερο φαράγγι ονομάζεται Tse’ bighanilini, που σημαίνει “το μέρος που το νερό διαπερνά τους βράχους,” ενώ το χαμηλότερο φαράγγι ονομάζεται  Hasdestwazi , δηλαδή “σπειροειδείς αψίδες βράχου.” Το φαράγγι σχηματίστηκε από μια διάβρωση των βράχων που έλαβε χώρα λόγω ξαφνικής πλημμύρας αλλά με την πάροδο του χρόνου οι άκρες λειάνθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στον κόσμο.

3. Σοκολατένιοι λόφοι, Φιλιππίνες

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Παρόλο που οι λόφοι είναι κατά βάση πράσινοι, σε περιόδους ανομβρίας το χόρτο μετατρέπεται σε καφέ και έτσι στ’ αλήθεια  οι λόφοι μοιάζουν με σοκολάτα. Οι λόφοι αυτοί βρίσκονται στις Φιλιππίνες και απαριθμούνται γύρω στους 1300. Ο τρόπος με τον οποίον  σχηματίστηκαν συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πως δημιουργήθηκαν.


4. Η πύλη της κόλασης, Ισλανδία

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το μικρό νησί στο τέλος του κόσμου συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό από θαύματα της φύσης, κυρίως λόγω των ηφαιστείων του. Η πύλη της κόλασης, ή Namaskar όπως το αποκαλούν οι Ισλανδοί, είναι μια ομάδα ηφαιστείων που από πάνω τους αιωρείται συνεχώς ατμός περικλείοντας τα, ακριβώς όπως η κόλαση περιγράφεται στους μύθους. Παρόλα αυτά, αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το μέρος δεν θα συναντήσετε την κόλαση, αλλά τον επίγειο παράδεισο.

5. Παγωμένοι πύργοι στο όρος Έρεβος, Ανταρκτική

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το όρος Έρεβος είναι το πιο θερμό μέρος στην παγωμένη ήπειρο καθώς εκεί βρίσκεται το μόνο ενεργό ηφαίστειο. Η κορυφή του, σε υψόμερο 3794 μέτρα, καλύπτεται από εκατοντάδες εκπληκτικούς παγωμένους πύργους που συνεχώς εκπέμπουν ατμούς στον ουρανό. Ο ατμός παγώνει μέσα στους πύργους και οδηγεί στην επέκταση και επιμήκυνση των πύργων, που φτάνουν σε ύψος περίπου 20 μέτρων. Το 1977 κάποιοι είχαν την ευκαιρία να δουν αυτό το θαύμα της φύσης όταν μια αεροπορική εταιρία από τη Νέα Ζηλανδία είχε προγραμματίσει την πτήση  Άκλαντ- Ανταρκτική χωρίς ενδιάμεση στάση. Ωστόσο, ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1979 απέτρεψε την συνέχεια των συγκεκριμένων πτήσεων.

6. Πέτρινο δάσος, Μαγαδασκάρη

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το πέτρινο δάσος, ή “εκεί που δεν μπορείς να περπατήσεις ξυπόλυτος” όπως οι ντόπιοι χαρακτηριστικά λένε, βρίσκεται στο εθνικό πάρκο της Μαγαδασκάρης Tsingy de Bemaraha. Το δάσος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς χάρη στο γεγονός ότι εκεί φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός ειδών υπό εξαφάνιση. Τα «δέντρα» του δάσους αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται το παραδεισένιο νησί κάθε χρόνο.

7. Κυματιστός βράχος, Αυστραλία

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Ο κυματιστός βράχος πήρε το όνομα του από το σχήμα του, που μοιάζει με τεράστιο ωκεανό έτοιμο να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Hyden στη Δυτική Αυστραλία.

8.Σπήλαιο Fingal, Σκωτία

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Το σπήλαιο Fingal σου δίνει την εντύπωση ότι κάποιος το έχει χτίσει. Σχηματισμοί στηλών από λάβα σε σχήμα σχεδόν τέλειου εξαγώνου προκαλούν το θαυμασμό σε όποιον το επισκεφτεί.

9. Το Κύμα, Ηνωμένες Πολιτείες

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Βρίσκεται στην Αριζόνα, κοντά στα σύνορα με τη Γιούτα. Το ηλικίας 190 εκατομμυρίων ετών θαύμα της φύσης σχηματίστηκε από αμμόλοφους που μετατράπηκαν έπειτα σε βράχο.

10.Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα, Κεντρική Αμερική

Perierga.gr - Τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαύματα!

Η μεγάλη μπλε τρύπα στη Μπελίζ είναι παγκοσμίως γνωστή ως ένα ιδανικό μέρος για καταδύσεις. Η σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα στον στη θάλασσα είναι κομμάτι της ατόλης Lighthouse Reef και έχει 450 μέτρα βάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου