Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Το 1ο βραβείο διεθνώς για το 1o Γυμνάσιο Ορεστιάδας




Ολοκληρώθηκε στην Φινλανδία το 10ο Wildlife Vaasa Festival, στο οποίο συμμετείχε το 1o Γυμνάσιο Ορεστιάδας με την ταινία «Ένα ταξίδι τριών λεπτών», σε σενάριο της μαθήτριας Χρύσας Καραδήμου, φέρνοντας στην χώρα μας, στην Ορεστιάδα και βέβαια στο σχολείο, το πρώτο βραβείο διεθνώς.

Η ταινία της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας «Ένα ταξίδι τριών λεπτών» απέσπασε, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες, το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Wildlife Vaasa 2012 της Φινλανδίας. Οι...ταινίες στην κατηγορία των «νέων», όπου διαγωνίσθηκε η ταινία, δεν είχαν σειρά κατάταξης. Συνεπώς και οι πέντε ταινίες της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Αρμενίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, είναι στην κορυφή των βραβείων διεθνώς.


Τα αποτελέσματα του 10ου Wildlife Vaasa Festival:

WILDLIFE VAASA FESTIVAL 2012: CHILDREN & YOUTH FILM COMPETITION
Category 2: YOUTH

5 WINNERS
ISOKYRÖ BLUES / 2010 WILDLIFE VAASA FESTIVAL High school of Isokyrö, FINLAND 
LIVING WITH DUST / 2011 SUNCHILD FESTIVAL SunChild Eco Club of Urtsadzor, Ruben Khachatryan, ARMENIA 
A BREATH OF FRESH AIR / 2012 Mr Blob Pictures, Wendel Brooks, CANADA 
3 MINUTES JOURNEY / 1st Highschool of Orestiada, Environmental group Dimitris Kefalas, Georgia Barkoglou, GREECE 
VALENTINE'S DAY SHORTSHORTS FILM FESTIVAL Yuri Deguchi , Short Shorts Film Festival, JAPAN

Το Wildlife Vaasa Festival οργανώνεται κάθε 2 χρόνια από το Ostrobothnian Museum - Terranova και είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη τη Σκανδιναβία, και διεξήχθη φέτος στην πόλη Vaasa από τις 21 μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου.

45 συνολικά χώρες συμμετείχαν, συνεισφέροντας συνολικά 283 ταινίες. Από αυτές, οι 149 υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ντοκιμαντέρ για τη Φύση και οι 104 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα για παιδιά και νέους με πάρα πολύ ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικές, αλλά και μη, ταινίες φτιαγμένες από παιδιά και νέους από όλο τον κόσμο. Στο τμήμα αυτό συμμετείχε και το 1o Γυμνάσιο Ορεστιάδας. 

Επίσης υποβλήθηκαν πολλές βραβευμένες ταινίες που συμμετείχαν εκτός συναγωνισμού, δεδομένου ότι φέτος το φεστιβάλ γιορτάζει τα 10 χρόνια του και έτσι πέντε συνεργαζόμενα φεστιβάλ από την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία την Αρμενία και την Ελλάδα συνέβαλαν και αυτά στη γιορτή αφιερώνοντας επιλογές των πρόσφατα βραβευμένων ταινιών τους.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε δυναμικά και στα 2 τμήματα του φεστιβάλ με συνολικά 19 ταινίες που υποβλήθηκαν από το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Camera Zizanio αλλά και από σχολεία από όλη την Ελλάδα όπως το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνάσιου Ορεστιάδας που υπέβαλαν και αυτά τις ταινίες τους ξεχωριστά.

Σημειώνουμε τέλος, πως το Γυμνάσιο της Ορεστιάδας συμμετέχει φέτος στο Camera Zizanio για μια ακόμη χρονιά. Αυτή τη φορά με το ντοκιμαντέρ "Νερό, αέρας, ήλιος, γη: Πηγές ενέργειας, Πηγές ζωής", παραγωγή 2012 της περιβαλλοντικής ομάδας και του Συλλόγου γονέων, το οποίο προβλήθηκε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. 

Στην Camera Zizanio, γίνονται κάθε χρόνο δεκτές δημιουργίες (μικρού μήκους) παιδιών και νέων από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών ή συλλογικών πρωτοβουλιών. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: α) δημιουργίες παιδιών ως 12 ετών, β) από 13 ως 16 ετών και γ) από 17 ως 20 ετών. Η Camera Zizanio πραγματοποιείται παράλληλα με το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους από το Σάββατο 1 έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2012 στον Πύργο Ηλείας και αποτελεί την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητάς της. Στο Φεστιβάλ Ολυμπίας προβάλλονται επαγγελματικές ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, οι οποίες διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η Unicef και η Unesco για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου