Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η FIFA και ένα...κόλουρο εικοσάεδρο !!!


Εν όψει των αγώνων του Euro !!
  Στη Στερεομετρία, το κόλουρο εικοσάεδρο είναι ένα κυρτό ημικανονικό πολύεδρο, που ανήκει στα στερεά του Αρχιμήδη. Διαθέτει 32 έδρες: 12 κανονικά πεντάγωνα και 20 κανονικά εξάγωνα. Έχει 60 κορυφές και 90 ακμές.Ως πολύεδρο , καταλαμβάνει  το 86,74% της σφαίρας , ποσοστό που αγγίζει το 95%  όταν είναι  φουσκωμένο.
Το μοτίβο του κόλουρου εικοσαέδρου χρησιμοποιείται στην κατασκευή της συνηθισμένης μπάλας ποδοσφαίρου.Οι επίσημες μπάλες της FIFA  υπόκεινται σε πολύ αυστηρά  πρότυπα διαστάσεων και φουσκωματος .Πριν χρόνια  το περιοδικό Consumer  της Eroski  δημοσίευσε την εξής πληροφορία:
  "Για να καθορίσουμε την σφαιρικότητα μιας μπάλας , την φουσκώνουμε και στην συνέχεια μετράμε την διάμετρο της σε 16  διαφορετικά  σημεία  για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο.Υπολογίζουμε  στην  συνέχεια την ποσοστιαία μεταβολή καθεμίας από τις 16 διαμέτρους με την μέση διάμετρο .Για να επιλεγεί μια μπάλα , η FIFA  απαιτεί η καμιά μεταβολή να μην υπερβαίνει το 2%  Οι  τελειοτερες σφαίρες  είναι οι μπάλες μάρκας Astore και Diadora  (1,3%) ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου